14
jul

BLOG-SPECIAL: 10 feiten over de TF10 foiling trimaran!

DNA-Performance-Sailing-TF10-foiling-trimaran-multihull-van-carbon-foilen-hydrofoils-TF10klasse

In dit speciale, extra lange blog-artikel vertellen we je alles over de TF10 foiling trimaran – de super foiling vliegmachine! Om de week onthullen we een nieuw en cool feit over deze buitengewone foiling multihull. Omdat iedere zeiler haar moet leren kennen: alle details, eigenschappen en voordelen.

⛵TF10-feit #1:

Dankzij het uitgekiende design, voelt iedere zeiler zich comfortabel op de TF10 foiling trimaran:
? De boeg is zo ontworpen dat deze door de golven snijdt. Dit zorgt voor minder klappen op het water, waardoor het comfort stijgt
? De carbon banken met rugsteun bieden een comfortabele zitplaats aan bemanning en kapitein
? De TF10’s foils en T-roeren minimalisren de ‘pitch en roll’ bewegingen
? De rake-hoek van alle vier de foils wordt met elektrische activators verzet. Dit systeem bevordert het comfort en de veiligheid tijdens het zeilen en foilen.

⛵TF10-feit #2:

De TF10 foiling trimaran is volledig gemaakt van carbon pre-preg met een Nomex-honingraatstructuur aan de binnenkant. Deze combinatie resulteert in een zeer sterke en stijve boot. Ze is perfect bestand tegen de ruwe elementen zoals wind en water. De TF10 zorgt voor aangenaam en comfortabel zeilplezier + fantastische foiling-ervaring voor iedere zeiler.

⛵TF10-feit #3:

De wishbone giek (halve windsurfergiek) op de TF10 foiling trimaran zorgt ervoor dat de lay-out van het grootzeil van de decksweeper op zijn best presteert. Deze techniek biedt ook een extra veiligheidsvoordeel: in een manoeuvre is het zeil nu het laagste punt en niet de carbon giek = veiliger voor het hoofd.

⛵TF10-feit #4:

In de wereld van de trimarans zijn de ‘one-offs’ de normaalste zaak van de wereld. Niet voor de TF10! Integendeel, we bouwden al 6 foiling trimarans van dit type. Dankzij ons unieke one-design-productieproces hebben alle boten exact hetzelfde ontwerp, uitrusting, technologie, enzovoort. Dit resulteert in een nieuwe zeilklasse, waarbij niet de boot bepaalt of je de race wint, maar de vaardigheden en ervaring van kapitein en crew.

⛵TF10-feit #5:

⛵TF10-feit: De hellingshoek van alle vier de foils van de TF10-foiling trimaran wordt met elektrische bedieningselementen afgesteld. Dit systeem is volledig ontwikkeld en gebouwd met behulp van DNA. Het verbetert het comfort en de veiligheid tijdens het zeilen en het foilen, omdat de bemanningsleden met één beweging van hun hand gemakkelijk veranderingen kunnen aanbrengen terwijl ze op de carbon banken zitten. Dit elektrische besturingssysteem, gemaakt in waardevolle samenwerking met Sailmon, is ook beschikbaar in de kuip van de boot.

Een niet-elektrische back-up is het touw-met-bal-systeem: Als door bijvoorbeeld waterdruppels of andere omstandigheden het scherm van het elektronische besturingssysteem minder goed leesbaar is, kan de hoek van de foils ook worden afgelezen aan de positie van de gele kogel.

⛵TF10-feit #6:

Ongeacht leeftijd, geslacht of spierkracht: iedere zeiler kan met de TF10 foiling-trimaran zeilen en foilen!

Speciaal feit: op de 1e foto zie je de coole America’s Cup-zeildames Sally Barcow en Libby Greenhalgh!

Foto TF10 Celeritas door Paul Todd – Outside Images
Foto TF10 Celeritas door Paul Todd – Outside Images

⛵TF10-feit #7:

De TF10 foiling trimaran is zeer eenvoudig te vervoeren. De roerkasten kunnen worden losgeklikt en vervolgens met het roer en al naar boven worden getrokken. Zo staan ze in de transportstand voor op een aanhangwagen. Wij leveren de TF10 met een speciaal ontworpen wegtrailer. De boot kan eenvoudig worden opgevouwen en via een boothelling of kraan in of uit het water worden getild.

⛵TF10-feit #8:

De TF10 is een 4-punts foiling boot. Deze opzet zorgt ervoor dat u altijd met alle vier de foils naar beneden vaart. De TF10 hydrofoils zijn zwaarden in een zogenaamde Z-vorm, de roeren zijn foils met een T-lift-vlak. Dit 4-punts lijn-ontwerp heeft zijn oorsprong in het DNA F1x. DNA heeft als eerste een oplossing gevonden om de A-klasse op de foils te krijgen en tegelijkertijd te voldoen aan alle speciale boxrule restricties voor die klasse.

Alle TF10 hydrofoils zijn gemaakt van carbon pre-preg, gefabriceerd in een uniek ‘one-shot’ productieproces en afgewerkt met hoogwaardige verf in de kleur van uw keuze. Het ontwerp van de TF10-foils is, net als het complete bootontwerp, afkomstig van de gerenommeerde ontwerpers van Morrelli en Melvin.

Foto: Joris Lugtigheid
Foto: Joris Lugtigheid

⛵TF10-feit #9:

Ook daarom is de TF10 een foiling zeilboot voor iedere zeiler: dankzij de handige katrolsystemen! De strakke lay-out van het dek samen met de dekhardware van wereldklasse en de Grand Prix-racestijl typeren de TF10. Met de running rigging van Gorilla Rigging zijn de zeil- en foil-handelingen aan boord optimaal. Hijs de zeilen, maak snelheid, start met foilen!

⛵TF10-feit #10:

Het gevoel van vrijheid. De frisse lucht. De vreugde van het op het water zijn. Het gevoel van avontuur. De competitie met de wind. Het water dat glinstert in de zon. Als je vaart, denk je aan niets anders dan zeilen. De TF10-foiling trimaran biedt je dat allemaal. En nog wat meer: dankzij de hydrofoils ervaar je ook het geweldige gevoel dat je boven het water vliegt!

? = fragment uit de TF10-video 2019, gemaakt door Locals Agency

Met dit 10e feit sluiten we dit speciale TF10-feiten-blog. Als u nog meer wilt weten over deze geweldige foiling trimaran of u wilt zich aanmelden voor een proefvaart op het water, neem dan contact met ons op: dna@hollandcomposites.nl

Ontdek meer over DNA’s TF10 foiling trimaran:

De boot en haar makers |Maak kennis met de designers | Maak kennis met de TF10 Klasse